Ciasteczka z orzechami laskowymi i karmelizowaną białą czekoladą są idealne do kawy. Jedno ma ok. 2,3 wymiennika, w tym 1,3 WW i 1,0 WBT. 100g ma 574 kcal.
Ciasteczka z orzechami laskowymi i karmelizowaną białą czekoladą
Porcje
38
porcjeCooking time
19
minutKalorie
574
kcalWymienniki
8.7
WW
4.9
WBT
3.8
Węglowodany
49
gWartość odżywcza w 100g
Składniki
- Ciasteczka
150 g orzechów laskowych
225 g mąki orkiszowej
150 g płatków owsianych górskich
¼ łyżeczki soli
225 g masła w temperaturze pokojowej, pokrojonego na kawałki wielkości 3-4 cm
80 g drobnego cukru
- Polewa
220 g białej czekolady
40 g masła
Przygotowanie
- Karmelizowanie białej czekolady
- Piekarnik nagrzej do 120°C. Na blaszce rozłóż czekoladę. Piecz ją ok. 40 minut, mieszając szpatułką co ok. 10 minut. Powinna mieć płynną konsystencję. Zlej ją potem do słoiczka, ostudź i przechowuj pod przykryciem.
- Prażenie orzechów
- Rozgrzej piekarnik do 180°C (160°C z termoobiegiem). Rozłóż orzechy na blasze do pieczenia i praż 10 minut. Wyjmij z piekarnika, a gdy przestygną, posiekaj na kawałki wielkości 0,5-1 cm.
- Ciasteczka
- Przełóż do dużej miski, dosyp mąkę, płatki owsiane i sól. Wymieszaj starannie i odstaw na bok.
- Rozgrzej piekarnik do 190°C (170°C z termoobiegiem). Wyłóż dwie lub trzy blachy papierem do pieczenia. Umieść masło i cukier w misie miksera z zamontowanym mieszadłem łopatkowym. Ucieraj na średnich obrotach przez 2 minuty, aż uzyskasz gładką, lekką masę. Dodaj orzechy z mąką i płatkami owsianymi i miksuj na wolnych obrotach, dopóki składniki się nie połączą a następnie przełóż ciasto na blat lekko oprószony mąką. Zagnieć kulę z ciasta podsypując w razie potrzeby odrobiną mąki, żeby się nie kleiło.
- Przekrój ciasto na pół i rozwałkuj połowę na grubość 0,5-0,6 cm. Wytnij krążki foremką o średnicy 6 cm. Przełóż je na przygotowaną blachę, rozwałkuj resztę ciasta i wytnij kolejne krążki. Piecz 18 minut, aż całe lekko się zrumienią. Wyjmij z piekarnika i odstaw, by całkiem wystygły.
- Polewa
- Przełóż masło i karmelizowaną białą czekoladę do małej miski opartej na rondelku z delikatnie wrzącą wodą i mieszaj od czasu do czasu, aż się stopią. Uważaj, by dno miski nie dotykało wody. Rozprowadź stopioną czekoladę na ciasteczkach wypukłą stroną łyżeczki. Rozłóż je na metalowej kratce, by czekolada zastygła (to może potrwać godzinę), a potem podaj.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz