Granola z morwą białą. Dopóki nie zrobiłam to nie wierzyłam, że to tak uzależnia. Zrobisz raz i potem robisz wciąż 🙂 Porcja granoli o wadze 20g ma 1,5 wymiennika, w tym 0,9 WW i 0,6 WBT. 100g ma 498 kcal.
Granola ma też inne zalety. Możesz w niej uwzględnić zapotrzebowania, a właściwie to wyłączenia całej rodziny. Może być bezglutenowa, bez alergizujących orzechów. Może być też bazą do zrobienia batonów, które można zabrać do pracy lub do szkoły.
Granola z morwą białą
Składniki
- 250g płatków owsianych
- 50 g płatków gryczanych
- 50 g płatków jaglanych
- 50 g płatków quinoa
- 40 g morwy białej
- 40 g sezamu
- 50 g słonecznika
- 50 g pestek dyni
- 40 g orzechów włoskich
- 40 g orzechów brazylijskich
- 40 g migdałów
- 30 g chia
- 30 g erytrolu
- 50 g miodu
- 150 g soku z pomarańczy
- 100 g oleju
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie
- Wszystkie suche składniki należy umieścić w misce i dokładnie wymieszać.
- Olej umieścić w rondelku i lekko podgrzać, następnie dodać cukier, miód, sok z pomarańczy, wymieszać i wlać do miski. Całość dokładnie wymieszać.
- Piekarnik nagrzać do 170°C, masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 40 minut, często mieszając - co 5-10 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 498 kcal Białka: 12.5 g Tłuszcze: 30.5 g Cukry: 43.3 g Wymienniki: 7.6 WW: 4.3 WBT: 3.3
Smacznego 🙂
Lilka
Z diagnozą od dwóch tygodni składamy powoli życie od nowa.
Granola postawiła nas na nogi.
Nigdy bym nie przypuszczała, że syn tknie coś takiego jak płatki owsiane 🙂
Dzięki!
Bożena Garbińska
Tak, po 3,5 roku na pewno jest łatwiej 🙂
Na początku w swoich działaniach jesteśmy bardziej ostrożni, potem jest łatwiej.
Życzę powodzenia i w razie potrzeby zapraszam do kontaktu.
🙂
Ps. Też nie sądziłam, że moja córka polubi zieloną soczewicę 🙂 No ale też wcześniej jej nie robiłam.