Curry z indyka z nerkowcami – porcja o wadze 250 g ma 4,5 wymiennika, w tym 1,6 WW i 2,9 WBT. 100vg dania ma 143 kcal. Dodatek ziemniaków spowodował, że Zuzi ta wersja bardzo posmakowała.
Curry z indykiem i nerkowcami
Składniki
- 650 g mięsa z udźca indyka bez skóry, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 150 g ziemniaków (waga po obraniu) pokrojonych w cienkie plasterki
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 400 g mleka kokosowego
- 45 g orzechów nerkowca, posiekanych i przypieczonych na patelni
- 80 g pasty curry
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- świeża kolendra
Przygotowanie
- Olej rozgrzej na patelni, dodaj mięso z indyka i obsmażaj je przez 5 minut aż będzie złociste.
- Dodaj pastę curry, ziemniaki mleko kokosowe i gotuj pod przykryciem przez ok. 10 minut aż ziemniaki będą miękkie. Zdejmij pokrywkę, dodaj sok z limonki i sos rybny i gotuj aż sos się trochę zredukuje. Rozłóż danie na talerze.
- Posyp świeżą kolendrą i orzechami nerkowca. Możesz serwować z ryżem.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 3-4 Kalorie: 143 kcal Białka: 13.7 g Tłuszcze: 7.0 g Cukry: 6.4 g Wymienniki: 1.8 WW: 0.6 WBT: 1.2
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz