Dla wegetarian i nie tylko. Porcja makaronowych muszli z nadzieniem z batatów, ricotty i szpinaku o wadze 200 g ma 5,7 wymiennika, w tym 3,7 WW i 2,0 WBT. 100 g ma 175 kcal.
Makaronowe muszle z batatami, ricottą, szpinakiem i gorgonzolą
Składniki
- 250 g makaronu conchiglioni
- 150 g sera ricotta
- 400 g upieczonych batatów
- 250 g szpinaku
- 200 g śmietany 30%
- 100 g gorgonzoli
- 20 g parmezanu
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Do peczenia batatów
- 1 kg drobnej soli
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Na blasze rozłóż sól i połóż na nią bataty. Piecz przez 1 godzinę lub do czasu aż będą miękkie. Odstaw do ostygnięcia.
- Następnie przekrój bataty na pół i przełóż łyżką miąższ do miski. Dopraw solą i pieprzem.
- W czasie kiedy bataty będą się piekły zblanszuj szpinak i drobno go pokrój. Bataty rozdrobnij widelcem, dodaj ricottę i szpinak. Dobrze wymieszaj.
- Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody. Odcedź i przelej zimną wodą. Wysusz je a następnie napełnij przygotowany nadzieniem. Ułóż je w dużej patelni, polej śmietaną i posyp pokruszoną gorgonzolą. Piecz przez 15 minut lub do czasu gdy będą złote i bulgoczące.
- Podawaj posypane parmezanem.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 4-6 Kalorie: 175 kcal Białka: 6.5 g Tłuszcze: 8.3 g Cukry: 18.6 g Wymienniki: 2.9 WW: 1.9 WBT: 1.0
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz