Bób, fasolka szparagowa, feta, suszone pomidory dają w sumie ciekawą propozycję smaków. 100 g sałatki z bobem i fasolką szparagową ma ok. 2 wymienników.
Sałatka z bobem i fasolką szparagową
Składniki
- 200 g ugotowanego bobu (ok. 300g surowego w łupinach)
- 200 g zielonej fasolki szparagowej
- 100 g suszonych pomidorów z oliwy
- 100 g fety
- 1 łyżka (9 g) oliwy z oliwek
- sól i pieprz świeżo zmielone
Przygotowanie
- W dużym rondlu zagotować na dość dużym ogniu osoloną wodę i wrzucić bób. Doprowadzić do wrzenia, potem zmniejszyć nieco ogień i gotować bób przez około 8 minut, aż zmięknie. Odcedzić i przepłukać w zimnej wodzie, po czym znów odcedzić. By usunąć skórkę, naciąć nożem każde z ziaren z boku i lekko wycisnąć.
- Fasolce szparagowej odkroić koniuszki. Gotować przez 4-5 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą. Przekroić na mniejsze części.
- Fetę kroimy w kostkę. Pomidory suszone w małe kawałki.
- Wszystkie składniki wymieszać, dodać oliwę z oliwek, doprawić solą i pieprzem i ... smacznego.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 122 kcal Białka: 6.2 g Tłuszcze: 7.4 g Cukry: 7.8 g Wymienniki: 1.7 WW: 0.8 WBT: 0.7
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz