Przepis sałatkę z bobu ze śmietaną zaczerpnęłam z książki, do której bardzo często sięgami – „Wyśmienita kuchnia francuska” – 1 porcja bobu (60g) ma 1,1 wymiennika.
Bób ze śmietaną
Składniki
- 200 g ziaren bobu (ok. 300 g w łupinkach)
- 40 g śmietany 18%
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
- W dużym rondlu zagotować na dość dużym ogniu osoloną wodę i wrzucić bób. Doprowadzić do wrzenia, potem zmniejszyć nieco ogień i gotować ób przez około 8 minut, aż zmięknie. Ocedzić i przepłukać w zimnej wodzie, po czym znów odcedzić. Bu usunąć skórkę, naciąć nożem każde z ziaren z boku i lekko wycisnąć . Obrane ze skórki ziarna bobu wrzucić do rondla ze śmietaną i przyprawami, przykryć i lekko podgrzać. Podawać od razu.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 85 kcal Białka: 6.3 g Tłuszcze: 3.3 g Cukry: 7.4 g Wymienniki: 1.3 WW: 0.7 WBT: 0.6
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz