Sernik pistacjowy – niecodzienny, pyszny.
Sernik pistacjowy
Porcje
12
porcjeKalorie
396
kcalWymienniki
5.7
WW
2.9
WBT
2.8
W臋glowodany
29
gWarto艣膰 od偶ywcza w 100g
Sk艂adniki
- Czekoladowy sp贸d
150 g ciastek kakaowych z nadzieniem czekoladowym (np. oreo)
30 g mas艂a, w temperaturze pokojowej
- Masa serowa
300 g niesolonych orzeszk贸w pistacjowych (waga bez 艂upinek)
400 g mleka s艂odzonego skondensowanego
2 艂y偶eczki wody r贸偶anej
2 jajka
250 g mascarpone
250 g twarogu t艂ustego lub p贸艂t艂ustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- Polewa z bia艂ej czekolady
100 ml 艣mietany krem贸wki 30%
100 g bia艂ej czekolady, drobno posiekanej
45 g pistacji
Przygotowanie
- Czekoladowy sp贸d
- Ciastka i mas艂o wrzu膰 do malaksera i zmiksuj na jednolit膮 mas臋 o konsystencji mokrego piasku.
- Tortownic臋 o 艣rednicy 21 cm wy艂贸偶 papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysyp ciasteczka. Wyr贸wnaj, dok艂adnie wklepa膰 w dno formy i sch艂贸d藕 przez p贸艂 godziny w lod贸wce.
- Masa serowa
- Wszystkie sk艂adniki powinny by膰 w temperaturze pokojowej.
- Pistacje umie艣ci膰 w malakserze i zmiksuj do otrzymania m膮ki pistacjowej. Miksuj chwil臋 d艂u偶ej, a偶 m膮ka zacznie si臋 zbija膰 w lekko wilgotne grudki, ale nie dopu艣膰 do otrzymania mas艂a pistacjowego (nie mo偶e zacz膮膰 oddziela膰 si臋 t艂uszcz). Do pistacji dodaj s艂odzone mleko skondensowane, zmiksuj. Powinna powsta膰 g臋sta s艂odka pistacjowa masa.
- Mas臋 prze艂贸偶 do miksera. Dodaj jajka, jedno po drugim, miksuj膮c po ka偶dym dodaniu. Dodaj serek mascarpone, twar贸g, wod臋 r贸偶an膮 i zmiksuj do otrzymania g艂adkiej masy serowej.
- Mas臋 serow膮 przelej na sch艂odzony sp贸d. Wyr贸wnaj.
- Piecz w temperaturze 150潞C przez oko艂o 60 minut, bez termoobiegu. Przestud藕 w stygn膮cym piekarniku.
- Wyjmij, sch艂贸d藕 przez noc w lod贸wce.
- Polewa z bia艂ej czekolady
- 艢mietan臋 krem贸wk臋 podgrzej w ma艂ym garnuszku, prawie do wrzenia, zestaw z palnika. Dodaj bia艂膮 czekolad臋, odstaw na 2 minuty. Po tym czasie wymieszaj, do roztopienia si臋 czekolady. Odstaw do zg臋stnienia sosu – powinien mie膰 konsystencj臋 dobr膮 do smarowania.
- Sch艂odzony sernik posmaruj bia艂膮 polewa. Posyp dodatkow膮 porcj膮 pistacji.
- Sch艂贸d藕 i przechowuj w lod贸wce do 5 dni.
Inspiracja: Moje wypieki
Smacznego 馃檪
Marta
Jakiego rozmiaru tortownicy u偶y膰 najlepiej ? 馃檪
Bo偶ena Garbi艅ska
Ja u偶ywam, tak jak napisa艂a w przepisie, 21 cm
Justa
Niestety mam mnie pistacji ok 200g czy u偶y膰 wi臋cej sera? Ile?
Bo偶ena Garbi艅ska
Raczej bym nie dodawa艂a – b臋dzie jeszcze mniej smaku pistacji.
Joanna
Czemu sernik wyrasta bardziej na brzegach, a 艣rodek jest obni偶ony ? Jaki mo偶e by膰 pow贸d ? dwa razy robi艂am ju偶 z tego przepisu i dwa razy ten problem
Bo偶ena Garbi艅ska
Proponuj臋 obni偶y膰 temperatur臋 i ew. troch臋 wyd艂u偶y膰 czas, albo zastosowa膰 paski do pieczenia (namacza si臋 je i obk艂ada blaszk臋, 偶eby r贸wno si臋 piek艂o ciasto)