Buraczane bezglutenowe ciasto czekoladowe jest wilgotne i smaczne. Smaku buraków oczywiście nie poczujecie. Ba, nie zgadniecie, że tam są. Cukru jest jeszcze mniej z czego 2/3 to cukier kokosowy, który ma niski indeks glikemiczny a 1/3 to tagatoza (lub erytrol).
Buraczane bezglutenowe ciasto czekoladowe
Porcje
12
porcjeKalorie
350
kcalWymienniki
5.1
WW
2.6
WBT
2.5
Węglowodany
26
gWartość odżywcza w 100g
Składniki
200 g masła
250 g upieczonych buraków
200 g czekolady 70%
35 g kawy espresso
80 g mąki ryżowej
45 g mąki z ryżu kleistego
25 g tapioki
25 g kakao
3 jajka
100 g cukru kokosowego
50 g tagatozy lub erytrolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzej do 220 °C. Buraki zawiń pojedynczo w folię aluminiową, ułóż na blaszce do pieczenia i piecz przez 60 minut. Wyjmij z foli, ostudź a następnie obierz.
- Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180°C. Wysmaruj masłem tortownicę o średnicy 20 cm i wyłóż dno tortownicy papierem do pieczenia (możesz też użyć formy na babkę – również wyjdzie świetnie).
- Zmiksuj buraki na puree.
- Czekoladę rozpuść używając do tego miski położonej na garnku z gotującą się wodę (miska nie może dotykać wody), wlej gorącą kawę. Masło podziel na kawałki i dodaj do rozpuszczonej czekolady, odstaw do ostygnięcia.
- Przesiej mąki, proszek do pieczenia, sodę i kakao razem dodaj cukier oraz tagatozę (lub erytrol) i odstaw na bok.
- Oddziel białka od żółtek. Żółtka roztrzep i wmieszaj do czekoladowo-maślanej mikstury, następnie dodaj buraki. Białka ubij na sztywną pianę. Ubite biała dodać do płynnej, czekoladowej masy, następnie dodać przesianą mieszaninę mąk. Wymieszaj delikatnie, nie za długo, żeby nie powstał „czekoladowy naleśnik”.
- Ciasto przełóż do przygotowanej formy i piecz przez 40 minut lub do czasu gdy włożony patyczek po wyciągnięciu będzie czysty. Pozostaw do ostygnięcia w formie.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz