Pewnie wiele osób lubi sprężystość ugotowanych ziarenek pęczaku. Przyszedł czas i na tę kaszę. Wcześniej pojawiła się już kasza jęczmienna i oczywiście kasza jaglana. 100g kaszy pęczak ma 3,4 wymiennika, w tym 3,2 WW i 0,2 WBT.
Kasza jęczmienna pęczak
Składniki
- 100 g kaszy pęczak
- 200 ml wrzątku do gotowania
- sól
Przygotowanie
- Kaszę płuczemy i zalewamy wrzątkiem (powinno być go dwa razy więcej niż kaszy) i stawiamy na minimalnym ogniu. Doprawiamy solą. Gotujemy pod przykryciem na minimalnym ogniu nie mieszając, aż do całkowitego wchłonięcia (ok. 15 minut). Ze 100g suchego produktu otrzymujemy ok. 250g ugotowanego pęczaku.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 150 kcal Białka: 3.8 g Tłuszcze: 0.9 g Cukry: 31.6 g Wymienniki: 3.4 WW: 3.2 WBT: 0.2
Pęczak używamy jako dodatek do dań. Zuzi bardzo smakuje więc na pewno się pojawi w czymś bardziej wymagającym.
Smacznego 🙂
Ernest
„Kaszę płuczemy i zalewamy wrzątkiem (powinno być go dwa razy więcej niż kaszy)”
Dwa razy więcej wagowo czy objętościowo?
Bożena Garbińska
Dwa razy więcej objętościowo:)
kajotek
Pogubiłam się ? 100g ugotowanego pęczaka to 3.2 WW czy 100g przed gotowaniem?
Bożena Garbińska
Oczywiście ugotowana.