Pierogi ruskie bezglutenowe PRZE PYSZ NE i delikatne. U mnie twaróg krowi został zastąpiony kozim – farsz pierwsza klasa, wyrazisty. Porcja o wadze 200 g ma 5.5 wymiennika, w tym 4.2 WW i 1.3 WBT. 100 g ma 148 kcal.
Pierogi ruskie bezglutenowe
8
porcje148
kcal2.7
2.0
0.7
20
Wartość odżywcza w 100g
Składniki
- Ciasto
175 g mąki ryżowej
100 g mąki z ryżu kleistego
25 g maranty trzcinowej
15 g (4 łyżki) łuski babki jajowatej
3 łyżki oleju
300 ml gorącej wody
1 łyżeczki soli
- Nadzienie
400 g ugotowanych ziemniaków
400 g twarogu koziego (może być krowi)
200 g cebuli
3 łyżki oleju
sól i pieprze do smaku
Przygotowanie
- Farsz
- Ziemniaki i twaróg przeciśnij przez praskę. Cebulę zeszklij i dodaj do ziemniaków i twarogu, utrzyj dokładnie, dodaj pieprz i sól do smaku.
- Ciasto
- Babkę jajowatą zalej 200 ml gorącej wody, dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka minut.
- Do miski przesiej mąki, dodaj dodajemy wodę z babką oraz większość pozostałej wody i dokładnie wymieszaj. Ja robiłam to ręcznie, do momentu aż powstało miękkie i elastyczne ciasto, ok. 5-10 minut. W razie potrzeby dodaj resztę wody lub dosyp odrobinę mąki.
- Pierogi
- Odetnij kawałek (pozostałą część przykryj ściereczką, żeby nie wysychało) rozwałkuj, zawijaj z farszem. Jeżeli pierogi nie chcą się sklejać posmaruj brzegi ciasta odrobiną wody.
- Wrzuć do gotującej się i osolonej wody. Zamieszaj. Po wypłynięciu gotuj 2 minuty. Podawaj wedle uznania 🙂
- tej porcji ciasta wychodzi ok 75 pierogów wycinanych z kółek o średnicy 7 cm.
Konsystencja ciasta w dużej mierze zależy od tego jaką babkę jajowatą i jaką mąkę ryżową kupicie. W smaku będą bardziej razowe lub nie. Na zdjęciu pierogi są zrobione z mąki ryżowej kupionej w sklepie 5 przemian – jest bardziej razowa. Po raz drugi robiłam te pierogi z mąki ryżowej producenta Cock Brand (tego samego producenta kupuję mąkę z ryżu kleistego) – wyszły naprawdę delikatne. Przepyszne.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz