Rissotto cytrynowe – porcja o wadze 95g ma 3,1 wymiennika, w tym 2,2 WW i 0,9 WBT. Baaaardzo dobre. Można podawać z łososiem, np. z TEGO przepisu.
Risotto cytrynowe
Składniki
- 750 ml bulionu
- 20 g masła
- 70 g cebuli
- 200 g ryżu arborio na risotto
- skórka starta z 1 cytryny oraz sok z ⅓ cytryny
- 15 g startego parmezanu
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka suszonego estragonu i/lub 2 łyżki świeżego posiekanego
- świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
- Podgrzać bulion i trzymać go na małym ogniu podczas gotowania risotta.
- Do garnka włożyć 15g masła i roztopić, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklić ją przez około 6 minut co chwilę mieszając. Dodać ryż i smażyć mieszając przez około 1 minutę. Następnie dodać suszony estragon i kurkumę. Stopniowo, po pół szklanki dodawać gorący bulion co chwilę mieszając, gotować aż płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Dodawać kolejną porcję bulionu i tak gotować przez około 20 minut aż ryż będzie al dente (miękki na zewnątrz, w środku lekko jędrny).
- Do ugotowanego ryżu dodać sok i skórkę z cytryny, szczyptę zmielonego pieprzu. Odstawić risotto pod przykryciem na 2 minuty, następnie dodać resztę masła, starty parmezan i świeży estragon (jeśli mamy), wymieszać.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 183 kcal Białka: 9.1 g Tłuszcze: 5.9 g Cukry: 23.4 g Wymienniki: 3.2 WW: 2.3 WBT: 0.9
Pomysł zaczerpnięty z Kwestii Smaku
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz