Tagliatelle z kurczakiem i kurkami w sosie śmietanowym smakuje pysznie.
Tagliatelle z kurczakiem i kurkami w sosie śmietanowym
Porcje
4
Kalorie
192
kcalWymienniki
3,1
WW
2,0
WBT
1.1
Węglowodany
20
gWartości odżywcze podane są dla 100 g gotowego produktu.
Składniki
250 g makaronu tagliatelle
150 g kurek
100 g mięsa z piersi kurczaka, bez skóry
150 g śmietany 18%
36 g oliwy z oliwek
15 g masła
30 g cebuli
10 g natki pietruszki
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
- Makaron gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- W tym czasie pokrój kurczaka na drobne kawałki. Przypraw go solą i pieprzem. Podsmaż kurczaka na oleju i zdejmij z patelni.
- Kurki dokładnie oczyść. Najlepiej na sucho. Nóżkę oskrob nożykiem a kapelusz pędzelkiem. Jeżeli oczyszczasz kurki pod wodą, obsusz je potem ręcznikiem papierowym. Na tej samej patelni rozpuść masło i dodaj posiekaną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, wrzuć kurki i smaż je ok. 5 minut.
- Do podsmażonych kurek dodaj śmietankę i gotuj na małym ogniu. Po 2-3 minutach dodaj kurczaka. Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Ugotowany makaron odcedź i przełóż na patelnię z kurkami i kurczakiem. Wymieszaj tak, żeby makaron oblepił się sosem. Podawaj posypany posiekaną natką pietruszki.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz