Porcja tarty z wędzonym pstrągiem i boćwiną o wadze ok. 120g ma 4,1 wymienniki, w tym 1,8 WW i 2,3 WBT. Jest pyszna. Ta tarta Zuzi posmakowała bardziej niż z samą boćwiną.
Tarta z wędzonym pstrągiem i boćwiną
Składniki
Kruche ciasto
- 150 mąki orkiszowej
- ½ łyżeczki soli
- 75g niesolonego masła, pokrojonego na małe kawałki
- 1 jajko
- 2 łyżeczki lodowato zimnej wody
Nadzienie
- 150g boćwiny (bez łodyżek)
- 150g wędzonego pstrąga
- 2 jajka
- 150g sera ricotta
- 100g śmietany 18%
- sól (najlepiej himalajska)
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie
- Starannie umyć boćwinę. Włożyć ją do garnka z niewielką ilością wrzącej, osolonej wody. Gotować przez około 3-5 minut, do miękkości, następnie odcedzić, dokładnie odcisnąć i drobno posiekać.
- Do dużej miski przesiać mąkę i sól. Pokroić masło w centymetrową kostkę i dodać do mąki. Czubkami palców wymieszać z masłem, tak by powstały drobne kruszynki. Zrobić w środku wgłębienie i dodać jajko. Powoli wyrabiać ciasto, aż utworzy się (nierówna) kula. Jeśli ciasto lekko się klei, należy dodać więcej mąki, jeżeli potrzeba wodę. Wyłożyć ciasto na chłodną stolnicę oprószoną mąką i zagniatać delikatnie (nie dłużej niż 20 sekund), aż powstanie gładka i jednolita masa. Zawinąć w plastikową folię i chłodzić przez co najmniej 20 minut.
- Natłuścić lekko formę na tartę o średnicy 23 cm. Nagrzać piekarnik do temperatur 180oC. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm na stolnicy delikatnie oprószonej mąką. Owinąć ciasto wokół wałka i rozwinąć je luźno nad formą. Wcisnąć ciasto w rowki na boku formy (w formie bez rowków docisnąć starannie do boku). Wyrównać brzeg. Włożyć ciasto do lodówki na 10 minut. Nakłuć ciasto na dnie formy widelcem, by umożlwić wydostawanie się pary podczas pieczenia. Zgnieść lekko kawałek pergaminu (llub papieru do pieczenia), tworząc z niego kulkę. Rozprostować papier i wyłożyć nim ciasto w formie. Na papier rozspać fasolę lub ryż, tak by utworzyła się pojedyncza warstwa. Podpiekać ciasto 25 minut lub do chwili, gdy stwardnieje. Usunąć ziarna fasoli i papier, posmarować ciasto na dnie formy roztrzepanym jajkiem. Piec następne 7 minut.
- W misce wymieszać jajka, ser, śmietanę, dodać pstrąga i boćwinę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wyłożyć na ciasto. Piec 25-30 minut lub do chwili, gdy widelec włożony do środka będzie suchy. Lekko ostudzić przed wyjęciem z formy. Pozostawić na 5 minut i dopiero wówczas pokroić.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 251 kcal Białka: 12.0 g Tłuszcze: 15.7 g Cukry: 15.0 g Wymienniki: 3.4 WW: 1.5 WBT: 1.9
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz