Babka z ajerkoniakiem dla fanów tego likieru i nie tylko. Porcja o wadze 80 g ma 5,4 wymiennika, w tym 3,6 WW i 1,8 WBT. 100 g ma 410 kcal.
Babka z ajerkoniakiem
Składniki
- 5 jajek
- 175 g cukru
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła, stopionego i ostudzonego
- 150 ml (180 g) ajerkoniaku
Przygotowanie
- Jajka ubij z cukrem do białości. Mąkę przesiej przez sitko razem z proszkiem do pieczenia
- Ubijając jajka, dodawaj stopniowo ajerkoniak. Ubijając masę na malutkich obrotach, dodawaj stopniowo mąkę i ostudzone masło.
- Kiedy wszystkie składniki się połączą, przelej je do formy na babkę do ⅔ wysokości formy, uprzednio wysmarowanej masłem.
- Piekarnik nagrzej do 180 st C.
- Piecz ok. 45-55 minut (należy sprawdzić drewnianym patyczkiem stopień upieczenia ciasta – jeśli jest gotowe, wbity w nie patyczek będzie suchy).
- Wyjmij formę z piekarnika, odstaw na 15-20 minut, następnie wyjmij z formy i ostudź.
- Możesz posypać cukrem pudrem.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 410 kcal Białka: 7.7 g Tłuszcze: 22.2 g Cukry: 44.8 g Wymienniki: 6.8 WW: 4.5 WBT: 2.3
Przepis za White Plate
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz