Galette z czerwonymi pomarańczami zachęca kolorami i smakiem – porcja o wadze 90 g ma 4 wymienniki, w tym 3,1 WW i 0,9 WBT.
Galette z czerwonymi pomarańczami
Składniki
- 30 g mąki migdałowej
- 1,5 kg czerwonych pomarańczy (waga całych), obranych i cienko pokrojonych w plasterki
- 1 jajko, rozkłócone
Na ciasto
- ¼ łyżeczki nasion kminku
- 225 g mąki orkiszowej
- 55 g cukru
- 60 g masła, posiekanego
- 40 g smalcu,posiekanego
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- 60 ml zimnej wody
Przygotowanie
- Nasiona kminku utrzyj w moździeżu. W dużej misce wymieszaj tak przygotowany kminek, mąkę i cukier. Dodaj masło i smalec i palcami rozdrobnij je do momentu aż ciasto uzyska konsystencję piasku. Dodaj ocet i wodę i używając noża połącz składniki. Następnie krótko wyrabiaj aż do uzyskania jednolitego ciasta. Uformuj je w kulę, spłaszcz, owiń folią spożywczcą i włóż do lodówki na ok. 30 minut.
- Piekarnik nagrzej do 220°C. Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia na okrąg o średnicy 32 com. Posyp mąką migdałową, zostawiając 5 cm margines od brzegu.
- Pomarańcze i cukier przełóż do miski i wymieszaj. Przełóż je na ciasto (zostawiająć 5 cm margines. Zawiń brzegi do środka i posmaruj je rozkłóconym jajkiem. Przełóż ciasto na blachę do pieczenia i piecz 2-25 minut aż ciasto będzie złociste.
Przepis za: Donna Hay
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz