Ciasteczka cytrynowe, bezglutenowe, na mące kokosowej o zmniejszonej zawartości cukru, dosłodzone stewią – jedno ciasteczko ma ok. 1,1 wymiennika, w tym 0,6 WW i 0,5 WBT. Dlaczego kokos – jest doskonały dla osób cierpiących na alergie pokarmowe, niewielu ludzi jest na niego uczulonych. Mąka kokosowa jest bogata w błonnik, który pomaga osłabić wahania poziomu cukru we krwi poprzez spowalnianie tempa jego wchłaniania do krwiobiegu.
Ciasteczka cytrynowe
Składniki
- 4 jaja
- 120 g cukru
- ¼ łyżeczki stewii w płynie lub proszku
- 1 i ½ łyżeczki aromatu cytrynowego
- ¼ łyżeczki soli
- 120 g roztopionego masła
- 120 g przesianej mąki kokosowej
Przygotowanie
- Połączyć jajka, cukier, aromat cytrynowy, sól i masło i dobrze wymieszać. Dodać mąkę kokosową. Odstawić ciasto na 5 minut, żeby zgęstniało. Formować z ciasta 3cm kulki, kłaść na blasze w 3cm odstępach i rozpłaszczać na około 5cm krążki. Piec 15-17 minut w temperaturze 190°C. Wystarczy na ok. 24-26 ciasteczek.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 440 kcal Białka: 11.1 g Tłuszcze: 29.1 g Cukry: 33.4 g Wymienniki: 6.4 WW: 3.3 WBT: 3.1
Autorem przepisu jest dr Bruce Fife.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz