Czekoladowe ciastka z chufas bezglutenowe znikają w mgnieniu oka. Jedno ciastko ma 1.9 wymiennika, w tym 1.0 WW i 0.9 WBT. 100 g ma 483 kcal.
Chufa, czyli orzechy tygrysie, migdał ziemny lub cibora jadalna. Pod takimi nazwami możecie spotkać mąkę, która jest efektem zmielenia wysuszonych bulw tej rośliny. Chufa posiadają podobny rozkład makroskładników do większości popularnych orzechów np. włoskich, laskowych czy arachidowych, jednak nie zawierają swoistych alergenów, zatem nie uczulają podobnie jak wymienione orzechy, gdyż są bulwami. Migdały ziemne zawierają skrobię oporną, która zaliczana jest do grupy związków określanych mianem błonnika pokarmowego. O skrobii opornej pisaliśmy już TUTAJ Osoby będące na diecie cukrzycowej mogą bez oporów sięgać po ten produkt. Chufa zawiera witaminy C i E, które są silnymi przeciwutleniaczami.
- 150 g mąki z chufas
- 45 g cukru kokosowego
- 65 g rozpuszczonego masła
- 1 jajko
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 70 g czekolada 70%
- W średniej misce wymieszaj cukier, rozpuszczone masło, jajko i ekstrakt z wanilii. Dodaj przesianą mąkę z orzechów tygrysich, sól, sodę oczyszczoną i mieszaj aż do połączenia się składników. Wmiejszaj posiekane kawalki czekolady i odstaw do lodówki na 1 godzinę.
- Piekarnik nagrzej do 175 st. C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem.
- Odmierzaj 30 g ciasta, formuj z niego kulkę, odkładaj na przygotowaną blachę i spłaszczaj je dłonią.
- Piecz ciasteczka 12-15 minut. Wyciągnij z piekarnika, odczekaj 10 minut a następnie odstaw je na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz