Przepyszne ciasto pistacjowe z kardamonem – krem z wody różanej dodaje mu świeżości Porcja o wadze 85 g ma 5,5 wymiennika w tym 3,5 WW i 2,0 WBT. 100g ma 398 kcal.
Ciasto pistacjowe z kremem z wody różanej
Składniki
- 100 g zmielonych niesolonych pistacji bez łupinek
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 łyżka wody różanej
- 150 g złocistego cukru trzcinowego nierafinowanego
- 185 g mąki orkiszowej
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- szczypta soli
- 120 g jogurtu naturalnego
- 150 g masła, roztopionego i ostudzonego
Syrop
- 35 g cukru
- 25 ml wody
- ½ łyżki wody różanej
- ½ łyżki soku z cytryny
Krem z wodą różaną
- 200g mascarpone
- 30 g cukru
- 50 g wody różanej
Przygotowanie
Ciasto
- Przygotuj tortownicę o średnicy 20 cm.
- Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i kardamonem, wymieszaj ze zmielonymi pistacjami. Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodawaj po łyżce cukru i nadal ubijaj na mniejszych obrotach miksera. Następnie po jednym żółtku. Jogurt wymieszaj z wodą różaną i dodaj do masy jajecznej - zmiksuj. Miksując dodawaj powoli roztopione, ostudzone masło. Potem w kilku partiach suche składniki - bardzo wolno mieszaj. Przelej do tortownicy nasmarowanej masłem, dno wyłóż papierem do pieczenia. Piecz ok. 40-50 minut w 180st. do suchego patyczka.
- Po upieczeniu, jeszcze ciepłe ponakłuwaj i polać syropem.
Syrop
- Cukier i wodę zagotuj w garnuszku do czasu, aż cukier się rozpuści. Wtedy dodaj wodę różaną i sok z cytryny. Syropem polej jeszcze ciepłe ciasto.
- Ciasto można podawać z kremem z wodą różaną.
Krem z wodą różaną
- Krem możesz zrobić wcześniej lub bezpośrednio przed podaniem. Włóż składniki do miski i ubijaj do momentu aż składniki się połączą.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 398 kcal Białka: 7.9 g Tłuszcze: 22.5 g Cukry: 41.0 g Wymienniki: 6.4 WW: 4.1 WBT: 2.3
Przepis na ciasto za Cioccolato Gatto z pomniejszoną ilością cukru.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz