Ciasto owsiane z gruszkami. Lekko orzechowe od uprażonej mąki, soczyste od dużej ilości gruszek.
Ciasto szwedzkie z mąką owsianą
Porcje
12
Czas pieczenia
55
minutKalorie
326
kcalWymienniki
5.3
WW
3.3
WBT
2.0
Węglowodany
33
Wartości odżywcze podane są dla 100 g gotowego produktu.
Składniki
200 g mąki owsianej (opcjonalnie bezglutenowej)
3 jajka
180 g cukru trzcinowego nierafinowanego
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Olejek migdałowy
350 g świeżych gruszek (obranych, bez nasienia)
200 g masła
10 g panierki owsianej (opcjonalnie bezglutenowej) do wysypania tortownicy
4 g masła do wysmarowania tortownicy
1 łyżka wody
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzej do temperatury 175°C.
- Krótko prażymy mąkę na suchej patelni, stale mieszając aż zacznie pachnieć orzechowo. Odstaw do ostygnięcia. .
- Ubijaj jajka z cukrem, dodawaj po kawałeczku masło, stale ucierając. Wsypuj porcjami prażoną mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszaj, wlewając łyżkę wody i kilka kropel olejku migdałowego.
- Ciastem napełnij natłuszczoną i obsypaną tartą bułką tortownicę o średnicy 22 cm. Gruszki pokrój w plastry. Wkładaj je w ciasto do połowy plastra. W czasie pieczenia plastry zakryje rosnące ciasto i dzięki temu będą rozłożone na całej wysokości ciasta.
- Włóż do piekarnika na 50-55 minut. Podawaj wystudzone.
- To ciasto może być bezglutenowe, jeżeli mąkę owsianą kupimy z oznaczeniem, że jest bezglutenowa. Jeżeli tak nie jest może zawierać gluten z zanieczyszczenia.
Inspiracja: Styczniowy numeru Kuchni. Zmodyfikowałam poziom słodkości na moim zdaniem słodki, ale nie za bardzo.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz