Bardzo smaczne ciasto z daktylami i orzechami włoskimi. Porcja o wadze 50 g ma 3 wymienniki, w tym 2.4 WW i 0.6 WBT.
Ciasto z daktylami i orzechami włoskimi
12
porcje50
minut309
kcal6.1
4.9
2.1
49
gWartość odżywcza w 100g
Składniki
60 g łuskanych orzechów włoskich
200 g daktyli medjool bez pestek, pokrojonych na kawałki wielkości 2 cm
100 g cukru trzcinowego
50 g cukru kokosowego
60 g masła w temperaturze pokojowej
180 ml wody
1 łyżeczka sody oczyszczonej
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
1 średni banan (100 g) obrany i rozgnieciony
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 jajko
200 g mąki
¼ łyżeczki soli
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 180ºC (160ºC z termoobiegiem)
- Rozsyp orzechy na blaszce i piecz przez 5 minut. Wyjmij z piekarnika i poczekaj, aż przestygną na tyle, by można ich dotknąć. Grubo posiekaj i odłóż na bok. Zwiększ temperaturę piekarnika do 190ºC (170ºC z termoobiegiem).
- Daktyle, cukier i masło wrzuć do średniego rondla, wlej wodę. Mieszając od czasu do czasu, podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści a masło stopi. Zwiększ ogień do średniego, doprowadź do wrzenia i natychmiast zdejmij z ognia. Przełóż mieszaninę do dużej miski i odstaw, by ostygła do temperatury pokojowej.
- Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia 2 puszki (zarówno denka jak i boki) lub większą keksówkę.
- Do masy daktylowej dodaj sodę, jajko, banana i ekstrakt waniliowy, wymieszaj drewnianą łyżką. Dorzuć orzechy, przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sól. Mieszaj wszystko razem, aż składniki się połączą, nie dłużej.
- Rozłóż ciasto do puszek, tak aby sięgało do ½ wysokości. Najlepiej zrób to łyżką, bo masa będzie dość gęsta, a wlot puszki jest wąski Postaw na blasze i piecz około 50 minut, aż patyczek wbity w środek będzie czysty po wyjęciu.
- Wyjmij blachę z piekarnika i odstaw na 15 minut do przestygnięcia, a a następnie wyjmij ciasto z foremek. Połóż puszki na boku (przytrzymaj przez ściereczkę, bo mogą być jeszcze gorące) i delikatnie pociągnij za wystający papier.
Przepis za Yotam Ottolenghi, Helen Goh SŁODKO – zmniejszyłam zawartość cukru o 25% (jest wystarczająco słodko). Dodatkowo część zamieniłam na cukier kokosowy.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz