Muffinki ajerkoniakowe bezglutenowe są mega smaczne.
Muffinki ajerkoniakowe [bezglutenowe]
Porcje
10
sztukCzas przygotowania
15
minutCzas pieczenia
25
minutKalorie
444
kcalWymienniki
4.1
WW
2.7
WBT
1.4
Węglowodany
27
Wartości odżywcze podane są dla 100 g gotowego produktu.
Składniki
3 jajka
90 g cukru
40 g mąki jaglanej
45 g mąki owsianej
105 g mąki z ryżu kleistego
10 g tapioki
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
120 g masła, stopionego i ostudzonego
90 ml (100 g) ajerkoniaku
Przygotowanie
- Jajka ubij z cukrem do białości. Mąki przesiej przez sitko razem z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
- Do ubitych jajek, dodawaj stopniowo ajerkoniak. Ubijając masę na malutkich obrotach, dodawaj na zmianę, stopniowo, przesiane mąki i ostudzone masło.
- Kiedy wszystkie składniki się połączą,ciasto przełóż do formy na muffinki wyłożonej papilotkami do wysokości ¾.
- Piekarnik nagrzej do 170 st C. Piecz ok. 25 minut lub do czasu gdy włożony patyczek po wyciągnięciu będzie czysty. Pozostaw do ostygnięcia.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz