Muffinki z żurawiną i białą czekoladą ze zmniejszoną ilością cukru i dosłodzone tagatozą, jednocześnie słodkie i kwaśne. Jedna muffinka o wadze 85 g ma 5,5 wymiennika, w tym 4.0 WW i 1.5 WBT. 100 g ma 361 kcal.
Muffinki z żurawiną i białą czekoladą
Porcje
4
porcjeKalorie
361
kcalWymienniki
6.5
WW
4.8
WBT
1.7
Węglowodany
48
Wartość odżywcza w 100g
Składniki
300 g mąki orkiszowej 405
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
2 duże jajka
150 ml oleju słonecznikowego
80 g cukru
75 g tagatozy
220 g kwaśnej śmietany 12% (rzadkiej)
skórka otarta z 1 pomarańczy
300 g żurawiny (świeżej lub mrożonej)
100 g białej czekolady, drobno posiekanej
Przygotowanie
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę orkiszową, cukier, tagatozę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiej do naczynia.
- drugim naczyniu wymieszaj jajka, olej, kwaśną śmietanę i skórkę z pomarańczy – do połączenia skłądników. Dodaj do nich przesiane suche składniki i wymieszaj rózgą lub szpatułką, tylko do połączenia się składników. Dodaj żurawinę, białą czekoladę i wymieszaj.
- Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami do ¾ wysokości.
- Piec w temperaturze 160ºC (z uwagi na tagatozę temperatura nie może być wyższa) przez około 35 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Gotowe 🙂
- Porcje: 15 Kalorie: 361 kcal Białka: 4.6 g Tłuszcze: 16.9 g Cukry: 47.7 g Wymienniki: 6.5 WW: 4.8 WBT: 1.7
Smacznego 🙂
Przepisy za www.mojewypieki.com z moją korektą cukru.
Dodaj komentarz