Mus czekoladowy z olejem rydzowym – dzięki niemu mus jest gładki z ziemistym posmakiem. Porcja o wadze 130 g ma 6,5 wymiennika, w tym 2,0 WW i 4,5 WBT.
Mus czekoladowy z olejem rydzowym
Składniki
- 150 g czekolady 70%
- 100 g oleju rydzowego
- 50 g drobnego cukru nierafinowanego
- 4 jajka (żółtka oddzielone od białek)
- sól himalajska w płatkach
Przygotowanie
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej - mieszaj silikonową szpatułką aż prawie wszystkie grudki się rozpuszczą. Ściągnij wtedy miskię z garnka i mieszaj aż cała czekolada się rozpuści.
- Używając silikonowej szpatuły wmieszaj olej z lnianki i odstaw.
- Do białek dodaj szczyptę soli i ubijaj jej w stojącym mikserze aż do "miękkich wierzchołków". Uważaj żeby nie przebić piany.
- Do miski przełóż żółtka, cukier orasz szczyptę soli. Używając ręcznego miksera ubijaj żółtka z cukrem aż masa będziej jasna i podwoi swoją objętość.
- Używając silikonowej szpatuły wmieszaj masę z żółtkami do masy z czekoladą aż do połączenia się składników.
- Dodaj ⅓ ubitych białek i wmieszaj do czekoladowej masy, zeby ją rozluźnikć. Następnie wmiejszaj drugą część białek. Jak będą połączone z pozostałą masą wmieszaj ostatnią część masy.
- Przełóż masę do rękawa cukierniczego. Utnij końcówkę rękawa cukierniczego tak, żeby miała szerokość 2 cm a następnie wypełnij maą foremkę do wysokości 1 cm od brzegu foremek.
- Przełóż do lodówki i podawaj schłodzone.
Inspiracja: Nigella Lowson
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz