Mus czekoladowy z silken tofu jest gładki i jedwabisty. Porcja o wadzie 150 g ma 4 wymienniki. 100 g ma 190 kcal.
Mus czekoladowy z silken tofu
Składniki
- 300 g silken tofu
- 180 g czekolady 70%
- 80 ml szklanki wody
- 40 g cukru
- 40 g erytrolu
Przygotowanie
- Wodę wlej do rondelka, dodaj cukier i erytrol, mieszając podgrzewaj aż cukry się rozpuszczą. Gdy syrop zacznie się gotować odstaw z ognia (nie ma konieczności studzenia).
- Czekoladę połam na drobne kawałki (lub użyj kaletek) i roztop. Wlej gorący syrop, dodaj tofu i wszystko zmiksuj blenderem na gładki mus.
- Przelej do pojemników i schłódź przez ok. pół godziny.
- Udekoruj wiórkami czekolady lub sezonowymi owocami.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 4 Kalorie: 190 kcal Białka: 5.3 g Tłuszcze: 13.1 g Cukry: 12.6 g Wymienniki: 4.0 WW: 1.9 WBT: 2.1
Inspiracja – Kwestią Smaku
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz