Przepyszny klasyczny sernik.
Sernik
Porcje
12
Czas przygotowania
20
minutCzas pieczenia
2
godzinyKalorie
297
kcalWymienniki
3.7
WW
1.6
WBT
2.1
Węglowodany
16
Wartości odżywcze podane są dla 100 g gotowego produktu.
Składniki
4 jajka
2 żółtka
600 g sera twarogowego (sernikowego)
150 g mascarpone
140 g cukru
40 g masła
½ łyżeczki pasty waniliowej
skórka starta z 1 cytryny
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzej do 120°C. Cytrynę sparz i zetrzyj z niej skórkę. Masło roztop, nie zagotowując. Żółtka oddziel od białek i z pozostałymi żółtkami ubij z cukrem. Dodaj skórkę z cytryny i wanilię, wymieszaj. Dodaj do serów. Wymieszaj, a następnie dodaj roztopione masło.
- Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy serowej.
- Masę wylej na tortownicę o średnicy 24 cm, wyłożoną pergaminem. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 2 godziny.
- Możesz go ozdobić jadalnymi kwiatami
Smacznego 🙂
JOANNA
Właśnie się piecze u nas w domu:) Ciasto w smaku jest absolutnie rewelacyjne!!! Delikatne ! To już druga próba według tego samego przepisu tym razem z mniejszą ilością cukru.