Sernik baskijski ma wyjątkowy smak dzięki lekko gorzkawej warstwie zewnętrznej i wyjątkowo kremowemu środku.
Sernik baskijski jest wręcz przeciwieństwem sernika londyńskiego a także klasycznego sernika, który pieczemy długo i w niskiej temperaturze. Ale mylą się Ci, którym się wydaje, że sernik pieczony krótko w bardzo wysokiej temperaturze będzie suchy. Nic podobnego. Jest równie kremowy. Przepyszny i … basque 🙂
Sernik baskijski
12
porcje20
minut45
minut251
kcal3.6
1.8
1.8
18
gWartości odżywcze podane w 100 g
Składniki
masło do wysmarowania formy
650 g twarogu sernikowego
250 g serka philadelphia
180 g cukru
4 jajka
150 g śmietany 36%
50 g kwaśnej śmietany 18%
2 łyżeczki mąki ryżowej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
¼ łyżeczki soli
Przygotowanie
- Sery i jajka wyciągnij z lodówki 1-2h przed pieczeniem. Jeżeli ser jest mokrawy możesz trzymać go na sitku.
- Piekarnik nagrzej do 230°C
- Tortownicę o średnicy 20-21 cm wysmaruj masłem. Wyłóż ją dwoma kwadratowymi arkuszami papieru do pieczenia, jeden na drugim. Drugi powinien być obrócony o 45 stopni w stosunku do pierwszego. Powinny być na tyle duże, żeby wystawać poza formę. Rogi nie powinny zachodzić na siebie. Papier przyciśnij do formy.
- Sery i cukier wymieszaj aż składniki będą równomiernie połączone.
- Dodaj jajka jedno po drugim, następnie pozostałe składniki i mieszaj do momentu aż konsystencja będzie jednolita.
- Przelej masę serową do przygotowanej formy. Uderz 2-3 razy formą o blat stołu, żeby usunąć pęcherzyki powietrza.
- Włóż tortownicę do piekarnika i piecz ok. 40-45 minut lub do momentu, kiedy sernik będzie z wierzchu skarmelizowany a przy poruszaniu tortownicy będzie się chybotać. Będzie ledwo ścięty. Konsystencja zmieni się w trakcie studzenia.
Dodaj komentarz