Wegański chleb bananowy zrobiłam na podstawie przepisu Jadłonomii. Ciasto domownikom bardzo posmakowało, Zuzi również, wciąż się o nie dopytuje. Porcja o wadze 35g ma 2 wymienniki, w tym 1,6WW i 0,4WBT.
Wegański chleb bananowy
Składniki
- 240 g mąki orkiszowej
- 70 g oleju
- 60 g cukru nierafinowanego
- 80 g mleka ryżowego
- 240 g bananów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Keksówkę nasmaruj delikatnie olejem.
- W mniejszej miseczce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia oraz sól a w większej olej oraz cukier. Banany dokładnie rozgnieć widelcem na gładką masę, następnie dodaj je do płynnych składników razem z mlekiem i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Połącz składniki suche z mokrymi i wymieszaj delikatnie łyżką, dopóki się nie połączą.
- Ciasto przełóż do foremki i piecz około 45-50 minut. Podawaj wystudzone. Można smarować masłem, dżemem, powidłami śliwkowymi lub innym ulubionym smarowidłem.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 308 kcal Białka: 4.5 g Tłuszcze: 11.6 g Cukry: 46.3 g Wymienniki: 5.8 WW: 1.2 WBT: 4.6
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz