Smak lawendy i zapach cytryny w jednym kawałku – pycha. Zuzi bardzo smakowało. Porcja o wadze 50g ma 3,7 wymiennika, w tym 2,6 WW i 1,1 WBT. 100g ma 423 kcal.
Ciasto lawendowo-cytrynowe
Składniki
Ciasto
- 200 g mąki orkiszowej
- 50 g mąki migdałowej
- 150 g cukru nierafinowanego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 ml mleka ryżowego
- 125 ml oliwy lub oleju
- 1,5 łyżeczki świeżych kwiatów lawendy
- skórka starta z 1 cytryny
Syrop
- 80 g cukru
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- ½ łyżeczki świeżych kwiatów lawendy
Przygotowanie
- Przesiej obie mąki. Dodaj proszek do pieczenia i cukier, dokładnie wymieszaj. Jajka roztrzepać z mlekiem i oliwą. Dodać skórkę otartą z cytryny i lekko przesiekane kwiaty lawendy. Mokre składniki połącz z suchymi, wymieszaj łyżką do uzyskania gładkiej masy. Spód tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do formy przełóż ciasto i wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez 30-35 min lub do tzw. "suchego patyczka". Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika.
- Kiedy ciasto będzie kończyło się piec, przygotuj syrop. Cukier, sok z cytryny i kwiaty umieścić w rondelku. Zagotuj a następnie gotować na małym ogniu przez 2-3 minuty, aż syrop lekko zgęstnieje, a cukier się rozpuści.
- Od razu po wyjęciu ciasta z piekarnika, zrób w nim dziurki za pomocą wykałaczki (powinno być ich dużo). Stopniowo polewaj ciasto syropem aż cały zostanie wchłonięty. Zostaw w formie do przestudzenia na 30 minut. Można podać z creme fraiche lub jogurtem greckim.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 423 kcal Białka: 5.9 g Tłuszcze: 21.4 g Cukry: 51.7 g Wymienniki: 7.3 WW: 5.2 WBT: 2.1
Przepis znaleziony w internecie.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz