Uda kurczaka z fenkułem i ciecierzycą w sosie z bulionu i śmietany są przepyszne. Porcja o wadze 250 g ma 4,5 wymiennika, w tym 0,9 WW i 3,6 WBT. 100g dania ma 157 kcal. Można podawać z kaszami, ryżem, komosą lub bagietką, którą można zamoczyć w przepysznym sosie.
Kurczak z fenkułem i ciecierzycą
Składniki
- 900 g (8 ud) z kurczaka (tylko górna część)
- 300 g fenkułu, pokrojonego
- 250 g ciecierzycy ugotowanej (np. ze słoika)
- 41 łyżka oleju z pestek winogron
- 250 g bulionu
- 250 g śmietany 30%
- 20 g dukkah
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- świeże oregano
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzej do 250°C.
- Włóż fenkuł, ciecierzycę, paprykę, sól i pierz do dużego rondla. Dodaj bulion i śmietaną i wymieszaj. Udka kurczaka obtocz oliwą i posyp solą i pieprzem. Połóż je na górze składników, które są w rondlu.
- Piecz przez 20 minut lub do czasu, gdy kurczak będzie złocisty i upieczony w środki.
- Posyp listkami oregano i dukkah.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 4-6 Kalorie: 157 kcal Białka: 10.8 g Tłuszcze: 11.1 g Cukry: 3.5 g Wymienniki: 1.8 WW: 0.4 WBT: 1.4
Dukkah można przygotować wg tego przepisu Dukkah
Inspiracja: Donna Hay
Dodaj komentarz