Makaron ryżowy z krewetkami jest sycący i przepyszny. Bezglutenowy (pamiętajcje też o takich składnikach jak sosy jeżeli jest to ważne) a ta wersja dodatkowo zgodna z dietą low FODMAP.
Jeżeli nie macie takiej potrzeby spokojnie możecie dodać czosnek a olej może być najprostszy.
Makaron ryżowy z krewetkami [bezglutenowe] [low FODMAP]
Porcje
4
porcjeKalorie
155
kcalWymienniki
2.9
WW
2.2
WBT
0.7
Węglowodany
22
Składniki
210 g makaronu ryżowego
18 krewetek (rozmiar 16-20)
1 czerwona papryka (najlepiej długa)
2 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżki sezamu
- Marynata do krewetek
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka oleju czosnkowego
1 łyżeczka startego imbiru
½ łyżeczki kurkumy
- Sos
4 łyżki sosu sojowego
4 łyżki octu ryżowego
1 łyżka brązowego cukru
- Do podania
Świeża kolendra
Przygotowanie
- Wymieszaj składniki marynaty. Krewetki oczyść i obtocz w marynacie. Odstaw na min. 1 godzinę.
- Makaron ryżowy wrzuć na gotującą się wodę, wyłącz i zostaw na 5 minuty pod przykryciem, odcedź, przelej wodą. Z 200 g suchego makaronu otrzymasz 450 g ugotowanego.
- Sezam upraż na patelni.
- Paprykę pokrój na krótkie paski. Wymieszać składniki sosu.
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj paprykę i krótko ją obsmaż. Dodaj krewetki i smaż przez około 3 minuty co jakiś czas mieszając.
- Dodaj dodać makaron ryżowy i wlej sos. Smaż na małym ogniu przez ok 0,5-1 minuty mieszając, żeby cały makaron pokrył się sosem. Na koniec posyp sezamem i świeżą kolendrą.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz