Pieczone jabłko można traktować jako odrębny posiłek, może być deserem, samo lub z dodatkiem dżemu, konfitury lub marmolady lub może też stanowić dodatek do mięsa. 100g upieczonego jabłka ma 1,2 wymiennika, w tym 1,1 WW i 0,1 WBT. Dobrze jest wybrać gatunek, który będzie kwaskowaty, nie rozpadnie się ale będzie wystarczająco miękkie. Ja użyłam szarej renety.
Pieczone jabłko
Składniki
- 1 jabłko
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Jabłko myjemy, wydrążamy z nasion i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 1 Kalorie: 51 kcal Białka: 0.5 g Tłuszcze: 0.5 g Cukry: 11.4 g Wymienniki: 1.2 WW: 1.1 WBT: 0.1
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz