Ciasto owsiane z gruszkami. Lekko orzechowe od uprażonej mąki, soczyste od dużej ilości gruszek. Jedna porcja o wadze 85g ma 4,5 wymiennika. 100 g ma 326 kcal.
Ciasto szwedzkie z mąką owsianą
Składniki
- 200 g mąki owsianej (opcjonalnie bezglutenowej)
- 3 jajka
- 180 g cukru trzcinowego nierafinowanego
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- olejek migdałowy
- 350 g świeżych gruszek (obranych, bez nasienia)
- 200 g masła
- 10 g panierki owsianej (opcjonalnie bezglutenowej) do wysypania tortownicy
- 4 g masła do wysmarowania tortownicy
- 1 łyżka wody
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175°C. Krótko prażymy mąkę na suchej patelni, stale mieszając aż zacznie pachnieć orzechowo. Studzimy. Ubijamy jajka z cukrem, dodajemy po kawałeczku masło, stale ucierając. Wsypujemy porcjami prażoną mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy, wlewając łyżkę wody i kilka kropel olejku migdałowego. Ciastem napełniam natłuszczoną i obsypaną tartą bułką tortownicę o średnicy 22 cm. Gruszki kroimy w plastry. Wbijamy je w ciasto do połowy plastra. W czasie pieczenia plastry zakryje rosnące ciasto i dzięki temu będą rozłożone na całej wysokości ciasta. Wkładamy do piekarnika na 50-55 minut. Podajemy wystudzone.
- To ciasto może być bezglutenowe, jeżeli mąkę owsianą kupimy z oznaczeniem, że jest bezglutenowa. Jeżeli tak nie jest może zawierać gluten z zanieczyszczenia.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 326 kcal Białka: 3.9 g Tłuszcze: 20.0 g Cukry: 32.7 g Wymienniki: 5.3 WW: 3.3 WBT: 2.0
Inspiracja: Styczniowy numeru Kuchni. Zmodyfikowałam poziom słodkości na moim zdaniem słodki, ale nie za bardzo.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz