Dla tych co nie przepadają za słodkim – placek z cukinią – porcja o wadze ok. 90 g ma 4,8 wymiennika, w tym 1,8 WW i 3,0 WBT. Podawać na ciepło. Smaczne i sycące.
Placek z cukinią
 Składniki
 - 1 łyżka oliwy z oliwek
 - 70 g cebuli, drobno posiekanej
 - 10 g czosnku, rozgniecionego i posiekanego
 - 150 g boczku pokrojonego w drobne kawałki
 - 450 g cukinii startej na tarce ze skórką
 - 200 g sera feta, rozdrobnionego
 - 200 g ricotty
 - 40 g drobno startego parmezanu
 - sól i świeżo zmielony czarny pieprz
 - 6 jajek
 - 1 szklanka (150 g) mąki orkiszowej, przesianej
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Przygotowanie
 - Nagrzać piekarnik do 180°C.
 - Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek i boczek i smażyć przez 5 minut od czasu do czasu mieszając.
 - Przełożyć do miski, dodać cukinię, fetę, ricottę, parmezan. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać do połączenia składników.
 - W osobnym naczyniu połączyć mąkę, proszek do pieczenia i jajka. Dodać do mieszanki z cukinią i wymieszać do połączenia.
 - Formę 20cm x 30cm lekko natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do formy wymieszane składniki i wygładzić powierzchnię. Piec 40-45 minut.
 
Wartość odżywcza w 100g
  Kalorie: 4110 kcal Białka: 22.1 g Tłuszcze: 26.5 g Cukry: 20.8 g Wymienniki: 5.3 WW: 2.0 WBT: 3.3 
  Smacznego 🙂

Dodaj komentarz