Dla tych co nie przepadają za słodkim – placek z cukinią – porcja o wadze ok. 90 g ma 4,8 wymiennika, w tym 1,8 WW i 3,0 WBT. Podawać na ciepło. Smaczne i sycące.
Placek z cukinią
Składniki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 70 g cebuli, drobno posiekanej
- 10 g czosnku, rozgniecionego i posiekanego
- 150 g boczku pokrojonego w drobne kawałki
- 450 g cukinii startej na tarce ze skórką
- 200 g sera feta, rozdrobnionego
- 200 g ricotty
- 40 g drobno startego parmezanu
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 6 jajek
- 1 szklanka (150 g) mąki orkiszowej, przesianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
- Nagrzać piekarnik do 180°C.
- Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek i boczek i smażyć przez 5 minut od czasu do czasu mieszając.
- Przełożyć do miski, dodać cukinię, fetę, ricottę, parmezan. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać do połączenia składników.
- W osobnym naczyniu połączyć mąkę, proszek do pieczenia i jajka. Dodać do mieszanki z cukinią i wymieszać do połączenia.
- Formę 20cm x 30cm lekko natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do formy wymieszane składniki i wygładzić powierzchnię. Piec 40-45 minut.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 4110 kcal Białka: 22.1 g Tłuszcze: 26.5 g Cukry: 20.8 g Wymienniki: 5.3 WW: 2.0 WBT: 3.3
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz