Zupa krem z buraka z mlekiem kokosowym – przepyszna. Jedna porcja o wadze 170g ma 1,5 wymiennika, w tym 1,0 WW i 0,5 WBT. Ugotowałam na podstawie przepisu Marty Dymek z książki JADŁONOMIA. KUCHNIA ROŚLINNA.
Krem z buraka
Składniki
- 3 duże buraki (po upieczeniu i obraniu 600 g)
- 10 g czosnku
- 2 cm korzenia imbiru
- 400 g mleka kokosowego
- 1 ½ szklanki wody
- 3 łyżki (27 g) oleju
- 1-2 łyżki soku z limonki
- sól (najlepiej himalajska) i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzać do 200°C.
- Buraki wyszorować, zawinąć w folię aluminiową i piec przez 45-50 minut. Upieczone buraki wyjąć z folii i przez chwilę studzić, a potem przeciąć na połówki i pokroić na plasterki. 50g buraka pokroić na cienkie paseczki i odłożyć.
- W garnku rozgrzać olej. Wrzucić posiekane czosnek i imbir. Całość dusić przez 1 minutę, a potem dorzucić pokrojone buraki (za wyjątkiem odłożonych 50g) i dokładnie wymieszać. Dodać mleko kokosowe, wodę i płaską łyżeczkę soli i gotować na małym ogniu przez 10-15 minut. Zmiksować zupę blenderem ręcznym na gładki krem. Doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem.
- Podawać z paseczkami buraka i posypaną natką pietruszki albo kolendry.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 54 Białka: 0.6 Tłuszcze: 3.1 Cukry: 6.0 Wymienniki: 0.9 WW: 0.6 WBT: 0.3
Dodaj komentarz