Klopsy z łososia i batatów są bardzo smaczne. Jeden klops o wadze ok. 45g ma 1,2 wymiennika, w tym 0,5 WW i 0,7 WBT. 100g ma 203 kcal.
Klopsy z łososia i batatów
 Składniki
 - 150 g batatów
 - 350 g łososia (waga bez skóry)
 - 200 g ugotowanej kaszy jaglanej
 - 18 g oliwy z oliwek
 - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
 - 1 jajko
 - starta skórka z limonki
 
Przygotowanie
 - Obranego batata pokrój w małą kosteczkę i podsmaż na suchej patelni do miękkości (przez ok. 15 minut) co chwilę mieszając i podlewając kilkoma łyżkami wody. Ostudź.
 - Łososia oczyścić ze skóry, opłucz, osusz i sprawdzić czy nie ma ości, pokrój w kostkę. Ugotowaną kaszę włóż do pojemnika rozdrabniacza (malaksera) i zmiksuj. Dodaj łososia, bataty, oliwę, natkę pietruszki i szczypiorek. Dopraw solą, pieprzem, imbirem i wszystko rozdrobnij na niewielkie kawałeczki (na małych obrotach, masa ma być niejednorodna). Dodaj jajko, połącz z masą i uformuj klopsy, każdy o wadze 45 g. Obtoczyć w dłoniach w wodzie i ułóż na nagrzanej patelni.
 - Smaż na umiarkowanym ogniu przez ok. 4 minuty, następnie ostrożnie przewrócić łopatką na drugą stronę i smażyć jeszcze przez ok. 3 minuty. Można dodatkowo doprawić sokiem z limonki.
 
Wartość odżywcza w 100g
  Porcje: 3-4 Kalorie: 203 kcal Białka: 13.5 g Tłuszcze: 11.6 g Cukry: 11.1 g Wymienniki: 2.7 WW: 1.1 WBT: 1.6 
  Przepis za KWESTIĄ SMAKU
Smacznego 🙂

Dodaj komentarz