Bezglutenowe muffinki marchewkowe mięciutkie nawet po kilku dniach, o ile doczekają. Pyyycha. Muffinka z kremem cytrynowym o wadze 105 g ma 5,1 wymiennika, w tym 2,9 WW i 2,2 WBT. 100g ma 318 kcal.
Ryżowe mufinki marchewkowe
Składniki
- 90 g otrębów owsianych
- 180 g mąki z brązowego ryżu (lub zmielonego brązowego ryżu)
- 180 g marchewki startej na drobnej tarce
- 170 g cukru kokosowego
- 140 g oleju słonecznikowego
- 3 jajka, rozmieszane
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- ¾ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- ¾ łyżeczki cynamonu
- ¾ łyżeczki imbiru w proszku
- szczypta soli
Krem
- 200 g serka philadelphia
- 40 g masła w temperaturze pokojowej
- 65 g cukru pudru (ja zrobiłam z cukru nierafinowanego)
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie
Mufinki
- Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Formę na mufinki wyłóż papilotkami. Wszystkie składniki i odrobinę soli włóż do miski. Mieszaj aż masa będzie gładka. Podziel ciasto równo pomiędzy papilotki. Piecz przez 25 minut lub do chwili aż włożony patyczek w ciasto będzie suchy. Wyciągnij z piekarnika i studź na kratce przez ok. 10 minut.
Krem
- Wszystkie składniki umieścić w mikserze i utrzeć na gładką masę. Krem przełóż do rękawa cukierniczego z tylką. Na wystudzone mufinki nakładaj krem.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 12 Kalorie: 320 kcal Białka: 4.5 g Tłuszcze: 21.0 g Cukry: 28.3 g Wymienniki: 4.9 WW: 2.8 WBT: 2.1
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz