Tort bezglutenowy z owocami. Pyszny. Świeże owoce, truskawki, maliny, borówka amerykańska nie tylko smakują ale są także wyjątkową ozdobą.Porcja o wadze 85 g ma 3,5 wymiennika, w tym 2.1 WW i 1.4 WBT. 100 g ma 262 kcal.
Tort bezglutenowy z owocami
Składniki
Ciasto
- 115 g masła w pokojowej temperaturze
- 150 g cukru
- 2 dużej jajka
- 105 g mąki z ryżu kleistego
- 50 g mąki owsianej bezglutenowej
- 45 g mąki jaglanej
- 1½ (6 g) łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ szklanki maślanki (120 g)
- 1 łyżeczka ekstraktu z waniilii
- ½ łyżeczki soli
Krem
- 170 g mascarpone
- 235 g śmietanki 36%
- nasiona z ½ laski wanilii
- 25 g cukru
- 500 g owoców (malin, truskawek, borówki amerykańskiej)
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzej do 165°C
- Tortownicę o średnicy 20 cm natłuść masłem a boki wyłóż papierem do pieczenia.
- W misie miksera z końcówką do mieszania umieść masło i cukier. Ubijaj ok 2-3 mnut, dodaj jajka jedno po drugim ciągle ubijając. Mąki z proszkiem do pieczenia i sodą przesiej przez sitko. Dodaj do nich sól.
- Dodaj połowę mieszanki mąk do misy miksera i ubijaj powoli, aż do wymieszania się składników, dodaj maślankę i pozostałą część mieszanki mąk i wymieszaj aż ciasto będzie jednolite.
- Ciasto przełóż do przygotowanej tortownicy i wyrównaj szpatułą. Włóż do piekarnika i piecz 35-45 minut lub aż do czystego patyczka. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mi ostygnąć przez 1-2 godzin.
- Ubij raze mascarpone, śmietanę, cukier i ekstrakt z wanilii.
- Wystudzone ciasto wyjmij z tortownicy i przetnij na 2 części. Na dolną część przełóż połowę masy i 200 g owoców. Przykryj ją drugą połową ciasta. Wyłóż na niego pozostały krem na na niego pozostałe owoce.
- Możesz posypać cukrem podrem. Podawaj zaraz po przygotowaniu. Możesz przechowywać 1 dzień.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 262 kcal Białka: 3.1 g Tłuszcze: 16.8 g Cukry: 24.6 g Wymienniki: 4.1 WW: 2.5 WBT: 1.6
Przepis: Alanna Taylor-Tobin
Smacznego 🙂
Monika
Czym mogę zastąpić mąkę z ryżu kleistego? Czy mąka ryżowa będzie dobra i czy nie zmieni wartości WW?
Bożena Garbińska
Nie próbowałabym jej zastępować – pewnie byłaby to jakaś mieszanka skrobi i mąki ryżowej (trzeba by poeksperymentować) – bo nie jest to ani to ani to. Mąka z ryżu kleistego pomimo tego, że nie zawiera glutenu jest kleista. Można ją zrobić samemu z ryżu do sushi albo kupić w internecie.
marta
Niestety tłusty, ciężki i gorzki od proszku zakalec. Nie wiem dlaczego, wszystko według przepisu.
Bożena Garbińska
Czy na pewno dokładnie wszystko? Zwłaszcza mąki? Bazuję często na tym przepisie i naprawdę jest super.