Porcja tarty migdałowej z gruszkami ma ok. 4,5 wymiennika. Na wyjątkowe okazje.
Tarta migdałowa
Składniki
- 400 g gruszek obranych, bez gniazd nasiennych
- sok z cytryny
- 15 ml wody
- 10 g dżemu gruszkowego
Kruche ciasto
- 175 g mąki orkiszowej
- ½ łyżeczki soli
- 5 g (1 łyżeczka) cukru pudru
- 120 g masła pokrojonego na kawałki
- ok. 45-90 ml zimnej wody
Krem migdałowy
- 100 g całych migdałów blanszowanych
- 55 g cukru pudru
- 70 g masła
- 1 jajko + 1 białko
- kilka kropel esencji migdałowej
Przygotowanie
- Przygotowujemy ciasto. Przesiewamy mąkę do dużej miski, dodajemy sól, cukier. Dodajemy masło i kruszymy składniki palcami, aż powstaną drobne grudki. Można także wyrobić ciasto przy użyciu malaksera. Stopniowo dodajemy wodę, mieszając, aż powstaną grudki ciasta; nie wyrabiamy zbyt długo, bo ciasto będzie twarde. Wyrobione ciasto kładziemy na przezroczystej folii. Jedną ręką trzymamy folię, drugą odpychamy ciasto od siebie, aż zrobi się gładkie i plastyczne. Ubijamy w kulkę, zawijamy w folię. Wkładamy do lodówki na dwie godziny lub na noc. Po wyjęciu pozostawiamy na 10 minut w temperaturze pokojowej, potem rozwałkowujemy i wykładamy nim płytką formę o średnicy 23 cm, lekko wysmarowaną masłem, schładzamy.
- Przygotowujemy krem. Wrzucamy do malaksera migdały i cukier i za pomocą końcówki z metalowym nożem dokładnie rozdrabniamy, ale nie ucieramy na masę. Dodajemy masło, ucieramy składniki na krem, następnie dodajemy jajko, białko i esencję migdałową. Należy dobrze wymieszać.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190ºC. Gruszki kroimy na połówki i nacieramy sokiem z cytryny. Układamy połówki gruszek na desce do krojenia, przecięciem do spodu, kroimy cienko w półkrążki nie pozwalając, by się rozsypały.
- Formę z ciastem wypełniamy kremem migdałowym. Za pomocą łopatki przekładamy połówki gruszek do formy, na krem, rozkładając półplasterki palcami jak wachlarze i układając w rozetę. Z każdej połóki gruszki wyjmujemy kilka kawałków i wypełniamy nimi ewentualne braki w środku rozety.
- Umieszczamy formę z tartą w piekarniku, pieczemy 50-55 minut aż krem sie zetnie i dobrze się zrumieni. Studzimy.
- W czasie pieczenia rozgrzewamy w rondelku wodę z dżemem gruszkowym. Tak przygotowaną glazurją smarujemy powierzchnię tarty. Podajemy ciasto kiedy ostygnie.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 398 kcal Białka: 6.4 g Tłuszcze: 27.3 g Cukry: 31.7 g Wymienniki: 5.9 WW: 3.2 WBT: 2.7
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz