Smak tego ciasta przypomina o lecie, jeszcze tylko kawa i od razu jest przyjemniej na duszy. Porcja ciasta z mango z lukrem z marakui o wadze 90 g ma 5,5 wymiennika, w tym 4,3 WW i 1,2 WBT. 100g ma 333 kcal.
Ciasto z mango z lukrem z marakui
Składniki
Ciasto
- 300 g mąki orkiszowej
- 170 g masła
- 140 g cukru
- 3 duże jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 340 pulpy z mango (gotowej z puszki)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Lukier z marakui
- 20 g puree z marakui
- 85 g cukru pudru
Przygotowanie
Ciasto
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej i odłóż. Formę 20 cm x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- W misie miksera utrzyj masło z cukrem do otrzymania puszystej i jasnej masy maślanej. Dodawaj jajka, jedno po drugim, ucierając do dokładnego połączenia się składników. Dodaj ekstrakt z wanilii i zmiksuj. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, pulpę z mango, wymieszaj szpatułką lub rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Przełóż do przygotowanej formy i wyrównaj.
- Piecz w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 60 - 75 minut, do wypieczenia i tzw. suchego patyczka. Wyjmij, przez chwilę wystudzić w formie a następie przełóż na metalową kratkę i wystudź do temperatury pokojowej.Wystudzone ciasto polukruj.
Lukier z marakui
- Do cukru dodaj puree z marakui i ucieraj mikserem ręcznym (jedną końcówką) aż do otrzymania odpowiedniej konsystencji.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 333 kcal Białka: 5.4 g Tłuszcze: 13.9 g Cukry: 46.5 g Wymienniki: 6.2 WW: 4.7 WBT: 1.5
Inspiracja: Moje wypieki, www.anniesnoms.com
Dodaj komentarz