Tarta brzoskwiniowa, wegańska, bezglutenowa, słodzona tagatozą i odrobioną syropu z agawy, bez pieczenia. Porcja o wadze 80 g ma zaledwie 2,9 wymiennika, w tym 1,9 WW i 1,0 WBT. 100 g ma 218 kcal.
Tarta brzoskwiniowa
 Składniki
 Spód
 - 50 g płatków owsianych bezglutenowych
 - 150 g pasty daktylowej
 - 150 g orzechów ziemnych
 - 50 g oleju kokosowego rozpuszczonego
 
Wypełnienie
 - 650 g brzoskwiń (waga bez pestek, po obraniu) - około 3-4 sztuk
 - 250 g mleka kosowego
 - 50 g mlega ryżowego
 - 30 g tagatozy
 - 50 g syropu z agawy
 - 1 łyżeczka esencji waniliowej
 - 1 łyżka soku z cytryny
 - 1 łyżka skrobi kukurydzianej
 - ½ łyżeczki agar agar
 
Przygotowanie
 Spód
 - Włóż wszystkie składniki na spód i zmiksuj. Masa powinna mieć konsystencję grubszego piasku. Przełóż masę do formy na tartę o średnicy 23 cm (najlepiej z wyciąganym dnem) i wyłóż nią spód i boki. Przełóż do lodówki na czas robienia wypełnienia.
 
Wypełnienie
 - Brzoskwinie obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do do malaksera, dodaj mleka tagatozę, miód, sok z cytryny i esencję waniliową. Miksuj aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przecedź płyn przez sitko do rondelka i postaw na gazie. Dodaj skrobię kukurydzianą i agar agar, podgrzewaj na średnim ogniu cały czas mieszając. Kiedy płyn w rondelku zacznie się gotować poczekaj jeszcze 1 minutę i zestaw go z ognia do lekkiego ostudzenia. Następnie przej płyn na przygotowaną wcześniej formę i wsk
 
Wartość odżywcza w 100g
  Kalorie: 218 kcal Białka: 5.3 g Tłuszcze: 11.6 g Cukry: 23.1 g Wymienniki: 3.6 WW: 2.3 WBT: 1.3 
  Smacznego 🙂


 
Dodaj komentarz