Tarta brzoskwiniowa, wegańska, bezglutenowa, słodzona tagatozą i odrobioną syropu z agawy, bez pieczenia. Porcja o wadze 80 g ma zaledwie 2,9 wymiennika, w tym 1,9 WW i 1,0 WBT. 100 g ma 218 kcal.
Tarta brzoskwiniowa
Składniki
Spód
- 50 g płatków owsianych bezglutenowych
- 150 g pasty daktylowej
- 150 g orzechów ziemnych
- 50 g oleju kokosowego rozpuszczonego
Wypełnienie
- 650 g brzoskwiń (waga bez pestek, po obraniu) - około 3-4 sztuk
- 250 g mleka kosowego
- 50 g mlega ryżowego
- 30 g tagatozy
- 50 g syropu z agawy
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- ½ łyżeczki agar agar
Przygotowanie
Spód
- Włóż wszystkie składniki na spód i zmiksuj. Masa powinna mieć konsystencję grubszego piasku. Przełóż masę do formy na tartę o średnicy 23 cm (najlepiej z wyciąganym dnem) i wyłóż nią spód i boki. Przełóż do lodówki na czas robienia wypełnienia.
Wypełnienie
- Brzoskwinie obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do do malaksera, dodaj mleka tagatozę, miód, sok z cytryny i esencję waniliową. Miksuj aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przecedź płyn przez sitko do rondelka i postaw na gazie. Dodaj skrobię kukurydzianą i agar agar, podgrzewaj na średnim ogniu cały czas mieszając. Kiedy płyn w rondelku zacznie się gotować poczekaj jeszcze 1 minutę i zestaw go z ognia do lekkiego ostudzenia. Następnie przej płyn na przygotowaną wcześniej formę i wsk
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 218 kcal Białka: 5.3 g Tłuszcze: 11.6 g Cukry: 23.1 g Wymienniki: 3.6 WW: 2.3 WBT: 1.3
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz