Placki z cukinii, bezglutenowe, wegetariańskie, pyszne. Jeden placuszek o wadze ok. 35 g ma 1 wymiennik. 100 g ma 210 kcal.
Placki z cukinii
2
porcje30
minut210
kcal2.7
1.1
1.6
11
gWartości odżywcze dla 100 g
Składniki
300 g cukinii
15 g mąki kukurydzianej
15 g mąki z ryżu kleistego
1 jajko kurze (lub 6 jajek przepiórczych)
1 łyżka mleka ryżowego
5 łyżek oleju z pestek winogron
1/2 łyżeczki łuski babki jajowatej
szczypta soli
świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
- Cukinię (nieobraną) zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Mąki przesiej do miski, dodaj łuski babki jajowatej, roztrzepane jajko i mleko, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszaj z cukinią.
- Rozgrzej olej na patelni, nakładaj po łyżce masy i smaży placuszki przez około 2 – 3 minuty. Gdy będą zrumienione, przewróć je na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 1 – 2 minuty. Ja podawałam placuszki z delikatnym twarożkiem kozim. Zuzi taki wariant bardzo posmakował.
Jeżeli z jakiegoś powodu nie możecie jeść jajek kurzych, w tym białek, możecie je zastąpić jajkami przepiórczymi. Ja tak zrobiłam, placuszki są równie pyszne. A jeżeli już faktycznie będziecie się z nimi zmagać to najlepiej wziąć do tego nóż piłkę, jak do chleba, jest wtedy całkiem łatwo.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz