Placki z cukinii, bezglutenowe, wegetariańskie, pyszne. Jeden placuszek o wadze ok. 35 g ma 1 wymiennik. 100 g ma 210 kcal.
Placki cukiniowe
Składniki
- 300 g cukinii
- 15 g mąki kukurydzianej
- 15 g mąki z ryżu kleistego
- 1 jajko kurze (lub 6 jajek przepiórczych)
- 1 łyżka mleka ryżowego
- 5 łyżek oleju z pestek winogron
- ½ łyżeczki łuski babki jajowatej
- szczypta soli
- świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
- Cukinię (nieobraną) zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Mąki przesiej do miski, dodaj łuski babki jajowatej, roztrzepane jajko i mleko, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszaj z cukinią.
- Rozgrzej olej na patelni, nakładaj po łyżce masy i smaży placuszki przez około 2 - 3 minuty. Gdy będą zrumienione, przewróć je na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 1 - 2 minuty. Ja podawałam placuszki z delikatnym twarożkiem kozim. Zuzi taki wariant bardzo posmakował.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 9 Kalorie: 210 kcal Białka: 4.2 g Tłuszcze: 16.8 g Cukry: 10.6 g Wymienniki: 1 WW: 0.4 WBT: 0.6
Jeżeli z jakiegoś powodu nie możecie jeść jajek kurzych, w tym białek, możecie je zastąpić jajkami przepiórczymi. Ja tak zrobiłam, placuszki są równie pyszne. A jeżeli już faktycznie będziecie się z nimi zmagać to najlepiej wziąć do tego nóż piłkę, jak do chleba, jest wtedy całkiem łatwo.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz