Curry z indykiem i kalafiorem. Do tego ciecierzyca i nie można odejść od garnka. Rozgrzewające, syte.
Curry z indykiem i kalafiorem
Porcje
4
porcjeCzas przygotowania
15
minutCzas gotowania
15
minutKalorie
109
kcalWymienniki
1.4
WW
0.5
WBT
0.9
Węglowodany
5
gSkładniki odżywcze dla 100g produkut
Składniki
500 g mięsa z udźca indyka, bez skóry
100 g passaty pomidorowej
250 g kalafiora
240 g ciecierzycy ugotowanej (może być z puszki)
50 g pasty curry
50 g oleju kokosowego
350 g mleka kokosowego
trawa cytrynowa
2 łyżki soku z limonki
1/2 łyżeczki amchuru (suszonego mango w proszku)
szczypta kurkumy
1/4 łyżeczki imbiru w proszku
sól i pieprz
Przygotowanie
- Mięso z indyka pokrój w małe kawałki. Na dnie dużego garnka z grubym dnem rozgrzej kilka łyżek oleju i obsmaż mięso, jeżeli to konieczne to partiami.
- Dodaj kalafiora pokrojonego w małe kawałki, przyprawy i chwilę obsmaż. Następnie dodaj trawę cytrynową, passatę pomidorową, pastę curry i mleko kokosowe.
- Wszystko wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 15-18 minut aż kalafior będzie al dente. Dodaj ciecierzycę i gotuj jeszcze kilka minut.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz