Bezglutenowe ciasto ananasowo-imbirowe to coś czemu nie można się oprzeć. Syrop imbirowy dodaje ciastu charakteru. Porcja o wadze 80 g ma 3.9 wymiennika, w tym 3.1 WW i 0.8 WBT. 100 g ma 259 kcal.
Bezglutenowe ciasto ananasowo-imbirowe
Składniki
Ciasto
- 115 g masła w pokojowej temperaturze
- 150 g cukru
- 2 dużej jajka
- 105 g mąki z ryżu kleistego
- 50 g mąki owsianej bezglutenowej
- 45 g mąki jaglanej
- 1½ (6 g) łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ szklanki maślanki (120 g)
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka ekstraktu z waniilii
- ½ łyżeczki soli
Ananas
- 450 g świeżego ananasa, obranego, pokrojonego na cienkie plasterki
- 110 g cukru
- 375 ml wody
- 20 g świeżego imbiru w kawałku, pokrojonego w plasterki
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzej do 165°C
- Prełóż do garnka ananasa, cukier, wodę i plasterki imbiru i doprowadź do wrzenia. Gotuj ok. 10 minut aż ananas będzie miękki. Wyciągnij go z garnka do ostudzenia.
- Syrop, który pozostał w garnku gotuj ok 8-10 minut. Wyciągnij imbir i odstaw syrop do ostygnięcia.
- Tortownicę o średnicy 21 cm natłuść masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
- W misie miksera z końcówką do mieszania umieść masło i cukier. Ubijaj ok 2-3 mnut, dodaj jajka jedno po drugim ciągle ubijając. Mąki z proszkiem do pieczenia i sodą przesiej przez sitko. Dodaj do nich imbir i sól.
- Dodaj połowę mieszanki mąk do misy miksera i ubijaj powoli, aż do wymieszania się składników, dodaj maślankę i pozostałą część mieszanki mąk i wymieszaj aż ciasto będzie jednolite.
- Plastry ananasa pokrój na podłóżne paski, wyłóż nimi spód tortownicy i polej syropem (połowę zostaw).
- Ciasto przełóż na tak przygotowaną tortownicę i wyrównaj szpatułą. Włóż do piekarnika i piecz 45 minut, przykryj folią aluminiową i piecz jeszcze przez 10-15 minut lub aż do suchego patyczka. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mi ostygnąć przez 1-2 godzin. Kiedy ciasto stygnie pozostały syrop gotuj jeszcze przez 3-4 minuty, aż zgęstnieje.
- Odwróć ciasto i delikatnie ściągnij tortownicę. Polej ananasa pozostałym syropem.
- Możesz podawać.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 259 kcal Białka: 3.1 Tłuszcze: 10.2 Cukry: 38.8 Wymienniki: 3.9 WW: 3.1 WBT: 0.8
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz