Sernik pistacjowy – niecodzienny, pyszny.
Sernik pistacjowy
Porcje
12
porcjeKalorie
396
kcalWymienniki
5.7
WW
2.9
WBT
2.8
Węglowodany
29
gWartość odżywcza w 100g
Składniki
- Czekoladowy spód
150 g ciastek kakaowych z nadzieniem czekoladowym (np. oreo)
30 g masła, w temperaturze pokojowej
- Masa serowa
300 g niesolonych orzeszków pistacjowych (waga bez łupinek)
400 g mleka słodzonego skondensowanego
2 łyżeczki wody różanej
2 jajka
250 g mascarpone
250 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- Polewa z białej czekolady
100 ml śmietany kremówki 30%
100 g białej czekolady, drobno posiekanej
45 g pistacji
Przygotowanie
- Czekoladowy spód
- Ciastka i masło wrzuć do malaksera i zmiksuj na jednolitą masę o konsystencji mokrego piasku.
- Tortownicę o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysyp ciasteczka. Wyrównaj, dokładnie wklepać w dno formy i schłódź przez pół godziny w lodówce.
- Masa serowa
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Pistacje umieścić w malakserze i zmiksuj do otrzymania mąki pistacjowej. Miksuj chwilę dłużej, aż mąka zacznie się zbijać w lekko wilgotne grudki, ale nie dopuść do otrzymania masła pistacjowego (nie może zacząć oddzielać się tłuszcz). Do pistacji dodaj słodzone mleko skondensowane, zmiksuj. Powinna powstać gęsta słodka pistacjowa masa.
- Masę przełóż do miksera. Dodaj jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodaj serek mascarpone, twaróg, wodę różaną i zmiksuj do otrzymania gładkiej masy serowej.
- Masę serową przelej na schłodzony spód. Wyrównaj.
- Piecz w temperaturze 150ºC przez około 60 minut, bez termoobiegu. Przestudź w stygnącym piekarniku.
- Wyjmij, schłódź przez noc w lodówce.
- Polewa z białej czekolady
- Śmietanę kremówkę podgrzej w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zestaw z palnika. Dodaj białą czekoladę, odstaw na 2 minuty. Po tym czasie wymieszaj, do roztopienia się czekolady. Odstaw do zgęstnienia sosu – powinien mieć konsystencję dobrą do smarowania.
- Schłodzony sernik posmaruj białą polewa. Posyp dodatkową porcją pistacji.
- Schłódź i przechowuj w lodówce do 5 dni.
Inspiracja: Moje wypieki
Smacznego 🙂
Marta
Jakiego rozmiaru tortownicy użyć najlepiej ? 🙂
Bożena Garbińska
Ja używam, tak jak napisała w przepisie, 21 cm
Justa
Niestety mam mnie pistacji ok 200g czy użyć więcej sera? Ile?
Bożena Garbińska
Raczej bym nie dodawała – będzie jeszcze mniej smaku pistacji.
Joanna
Czemu sernik wyrasta bardziej na brzegach, a środek jest obniżony ? Jaki może być powód ? dwa razy robiłam już z tego przepisu i dwa razy ten problem
Bożena Garbińska
Proponuję obniżyć temperaturę i ew. trochę wydłużyć czas, albo zastosować paski do pieczenia (namacza się je i obkłada blaszkę, żeby równo się piekło ciasto)