Mufiinki z jabłkami z korzenną nutą. Lekkie, pyszne. Słodzone miodem i tagatozą. Jedna muffinka o wadze 65 g ma 3.2 wymiennika, w tym 2.1 WW i 1.1 WBT. 100 g ma 301 kcal.
Muffinki z jabłkami
Porcje
12
porcjeKalorie
301
kcalWymienniki
4.9
WW
3.2
WBT
1.7
Węglowodany
32
gWartość odżywcza w 100g
Składniki
200 g mąki orkiszowej
50 g mąki owsianej
275 g jabłek (waga po obraniu)
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
75 g tagatozy
110 ml płynnego miodu
60 g jogurtu naturalnego
125 g oleju słonecznikowego
2 jajka
30 g orzechów laskowych, uprażonych i posiekanych
Przygotowanie
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w 1 cm kostkę.
- W większej misce wymieszaj mokre składniki: olej, jajka, jogurt, miód. Mieszaj do połączenia się składników.
- Osobno wymieszaj suche składniki: mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, ziele angielskie, tagatozę i wymieszać do połączenia się składników. Dodaj orzechy i pokrojone jabłka – wymieszaj do połączenia.
- Ciasto nałóż do 12 papilotek w formie na muffinki. Piecz w temperaturze 165ºC, przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmij i wystudzić na kratce.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz