Dzięki uprzejmości wydawcy mieliśmy okazuję zapoznać się z książkami, które od jakiegoś czasu są już na rynku – KUCHNIA ŚWIATA DLA DIABETYKÓW i KUCHNIA POLSKA DLA DIEBETYKÓW. Autorką obu jest Dorota Drozd, pielęgniarka diabetologiczna i dietetyczka.
Książka Kuchnia polska dla diabetyków zawiera pełen zestaw przepisów od śniadania poprzez obiad do kolacji. Znajdzie tu coś dla siebie i „mięsożerca” i wegetarianin. Sporo miejsca zajmują ryby ale też i fani słodkiego znajdą coś dla siebie. Przepisów jest w sumie ponad 160, sporo.
Kuchnia świata natomiast to wybrane przez autorkę przepisy kuchni włoskiej, francuskiej, greckiej, niemieckiej, holenderskiej, chińskiej, japońskiej i żydowskiej – łącznie ponad 130 przepisów.
Naszym zdaniem
Przepisy w obu książkach zostały opracowane w ten sam, przejrzysty sposób – składniki, sposób przygotowania i co diabetyka, zwłaszcza z cukrzycą typu 1 cieszy najbardziej – dla każdego przepisu jest wyliczone WW i WBT, kcal na 1 porcję oraz wskazany IG. Z własnego doświadczenia wiem, że wyliczenie wymienników dla każdej nowej potrawy jest czasochłonne, ale przecież chcemy jeść różnorodnie, smakować nowe potrawy i nowe produkty. Dlatego też cieszy fakt, że ktoś taką potrzebę dostrzegł.
To czego mogłabym sobie jedynie życzyć to zdjęcia, do każdego przepisu. Lubię przepisy, gdzie najpierw mogę ocenić potrawę „oczami”. Łatwiej mi wtedy podjąć decyzję czy chcę ją przygotować. Mam nadzieję, że takich książek będzie coraz więcej.
Poniżej przykładowa strona z jednej z książek – możecie ocenić czytelność i klarowność przekazu.
Dodaj komentarz