mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Ciasto szwedzkie z mąką owsianą

Dodane przez w w desery
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 8627
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_ciastoszwedzkie_n2.png

Inspiracją do tego ciasta był przepis ze styczniowego numeru Kuchni. Zmodyfikowałam poziom słodkości na moim zdaniem słodki, ale nie za bardzo. Jedna porcja o wadze 85g ma 4,5 wymiennika.

Składniki:

  • 200g mąki owsianej (opcjonalnie bezglutenowej)
  • 3 jajka
  • 180g cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • olejek migdałowy
  • 350g świeżych gruszek (obranych, bez nasienia)
  • 200g masła
  • 10g panierki owsianej (opcjonalnie bezglutenowej) do wysypania tortownicy
  • 4g masła do wysmarowania tortownicy
  • 1 łyżka wody

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175°C. Krótko prażymy mąkę na suchej patelni, stale mieszając aż zacznie pachnieć orzechowo. Studzimy. Ubijamy jajka z cukrem, dodajemy po kawałeczku masło, stale ucierając. Wsypujemy porcjami prażoną mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy, wlewając łyżkę wody i kilka kropel olejku migdałowego. Ciastem napełniam natłuszczoną i obsypaną tartą bułką tortownicę o średnicy 22 cm. Gruszki kroimy w plastry. Wbijamy je w ciasto do połowy plastra. W czasie pieczenia plastry zakryje rosnące ciasto i dzięki temu będą rozłożone na całej wysokości ciasta. Wkładamy do piekarnika na 50-55 minut. Podajemy wystudzone.

Mi nie udało się doczekać wystudzenia (co widać na zdjęciu), takie jest pyszne. Na zdjęciu posypane jest cukrem z agawy (opcjonalnie).

To ciasto może być bezglutenowe, jeżeli mąkę owsianą kupimy z oznaczeniem, że jest bezglutenowa. Jeżeli tak nie jest może zawierać gluten z zanieczyszczenia.

W oryginalnym przepisie jest 240g cukru i 8 połówek gruszek z syropu. Moja pierwsza próba to było 200g cukru - moim zdaniem było jeszcze za słodkie. Przy 180g jest idealnie. Widocznie Szwedzi potrzebują dużo więcej cukru niż my.

Ciasto oczywiście jest też dostępne w kalkulatorze http://www.3mamcukier.pl/index.php/3mckalkulatorww, co oznacza, że gramy mogą być dowolne bo WW i WBT zostaną szybko policzone.

 

Tabela wymienników

b2ap3_thumbnail_ciastoszwedzkie_ww.png

 

Tabela produktu

b2ap3_thumbnail_ciastoszwedzkie_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

b2ap3_thumbnail_ciastoszwedzkie_cal.png

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość środa, 20 wrzesień 2017

Instagram

Kategorie

nauka (100)
u nas (71)
podróże (33)
kuchnia (270)
desery (86)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się