mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Ciasto z orzechów laskowych z ricottą

Dodane przez w w desery
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 2686
  • 2 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_ciastozorzechowlaskowych.pngPrzepyszne ciasto na bazie orzechów laskowych z ricottą. Porcja o wadze 85 g ma 3,9 wymienniki, w tym 2,0 WW i 1,9 WBT. 100g ma 320 kcal.

 

Składniki na ciasto:

• 180 g orzechów laskowych, uprażonych i obranych ze łupinki

• 65 g mąki orkiszowej

• 4 jajka

• 120 g cukru do wypieków

• 50 g masła (rozpuszczonego)

 

Składniki na nadzienie:

• 800 g ricotty

• 200 g cukru

• 2 łyżki skórki pomarańczowej drobno startej

• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

• 250 g śmietanki kremówki (36%) ubitej do "miękkich wierzchołków"

 

• cukier puder do posypania

• czereśnie lub dżem rabarbarowy własnej roboty (przepis wkrótce), do podania

 

Rozgrzej piekarnik do 180°C z termoobiegiem. Posmaruj masłem dwie tortownice o średnicy 22 cm i wyłóż je papierem do pieczenia. Orzechy i mąkę zmiksuj na drobno zmieloną mączkę. Jajka i cukier włóż do miski i ubijaj przez 6 minut lub do potrojenia objętości. W trzech porcjach, używając dużej metalowej łyżki, wmieszaj mączką orzechową do ubitych jajek z cukrem. Dodaj rozpuszczone masło i delikatnie wymieszaj. Podziel mieszankę na dwie części i wygładź szpatułą cukierniczą. Piecz przez 15 minut. Odstaw na 15 minut do ostygnięcia, zanim wyjmiesz upieczone ciasto z formy.

Podczas gdy ciasto stygnie, włóż ricottę, cukier, skórkę pomarańczową i wanilię do misy miksera i ubijaj na wysokich obrotach przez 4 minuty lub do czasu gdy mieszanka będzie gładka. Wmieszaj ubitą śmietanę.

Wyłóż spód i boki jednej z tortownic (wyczyszczonej) papierem do pieczenia. Połóż jedno z upieczonych ciast. Nałóż łyżką mieszankę ricotty na ciasto i wygładź szpatułą cukierniczą. Na wierzchu połóż drugie ciasto i lekko dociśnij. Chłódź w lodówce przez 1 godzinę lub do podania (najlepiej przez noc). Zdejmij formę i posyp cukrem pudrem. Podawaj z dżemem rabarbarowym.

 

Tabela wymienników:

 b2ap3_thumbnail_ciastozorzechowlaskowych_ww.png

 

Tabela produktu:

 b2ap3_thumbnail_ciastozorzechowlaskowych_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu:

 b2ap3_thumbnail_ciastozorzechowlaskowych_cal.png

 

Przepis zaczerpnięty od Donny Hay.

 

 

 

 

 

 

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Marlena środa, 15 czerwiec 2016

    Witam! Mam pytanie czy te smakowite wypieki powstaja z maki bialej orkiszowej?Pozdrawiam mama cukierasa!

    Odpowiedz Anuluj
  • Adam Garbiński środa, 15 czerwiec 2016

    Witam. Z białej mąki orkiszowej typ 650 jordanowskiej :) Również pozdrawiamy!

Zostaw komentarz

Gość sobota, 25 listopad 2017

Instagram

Kategorie

nauka (102)
u nas (71)
podróże (36)
kuchnia (276)
desery (92)
zupy (19)
przekąski (15)
przystawki (15)
do chleba (15)
ludzie (3)

Zaloguj się